Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

Звернення ГО "Союз греків України"

Звернення ГО "Союз греків України"

Грецька громада України різко засуджує факти втручання Російської Федерації у грецько-українські міжконфесійні та релігійні відносини.

Як нам стало відомо з публічної заяви екс-міністра оборони Греції Камменоса, російська влада намагається вплинути на уряд Греції, Елладську православну церкву та Вселенський патріархат для анулювання рішення церков щодо визнання Православної церкви України.

Хочемо нагадати, що як Україна, так і Греція, і Росія є світськими державами, в яких релігійна та громадська сфери є відділеними від влади та політики.

Рішення Елладської православної церкви про визнання ПЦУ не є політичним, тому використовувати з боку Росії вказану тематику для впливу на Грецію є низько, неетично та зухвало.

Від таких дій, у першу чергу , страждає грецька громада України, яка з визнанням релігійною громадою Греції ПЦУ, отримала можливість проводити богослужіння грецькою мовою. Ту можливість, яку греки України втратили ще у ХVІІ столітті.

З визнанням Елладською церквою ПЦУ греки України отримали додаткові можливості для відновлення своєї культури, історії, традицій та релігії. Ми отримали потужну підтримку з боку ПЦУ для того, щоб вся Україна побачила визначне місце грецької громади в її державотворчих процесах, становленні, зміцненні.   

Звертаємось до російських політиків та громадських діячів з проханням припинити тиск на Грецію та Елладську православну церкву, поважати суверенне право населення України, у тому числі , етнічних греків на отримання своєї незалежної Церкви.

Просимо владу Грецію врахувати той факт, що рішення про визнання автокефальної Православної церкви України для нас стало, мабуть, найвизначнішою подією останнього тисячоліття у питанні грецько-українських відносин.

Закликаємо Федерацію грецьких товариств України та інші грецькі структури до консолідації навколо вказаного питання.

 Перший віце-президент ГО " Союз греків України "

професор, доктор наук з державного управління,

Заслужений діяч науки і техніки України                                                                                                        Корецький М.Х.