Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

Звернення Президії ГО "Союз греків України"

Звернення Президії ГО "Союз греків України"

Вимушені зробити заяву щодо  неприємного інциденту, коли члени Союзу греків України  нещодавно  отримали на свою  адресу  звинувачення та погрози у  зв’язку зі своєю  громадською діяльністю.

А саме, 19 грудня 2019 року, у День Святого Миколая Чудотворця відбулося відкрите судове засідання у Дніпровському суді м. Києва з приводу захисту честі та гідності одного із членів нашої організації.

Під час засідання від опонуючої сторони, від Хари В.Г. та офіційного представника (а саме від кого, є членом Федерації грецьких товариств України, ми почули звинувачення в тому, що напередодні зробили неправомірну заяву щодо засудження фактів втручання Росії в українсько-грецькі міжконфесійні та релігійні стосунки.

Представники ФГТУ заявили про те, що ми не мали права робити такої заяви, оскільки вона ніби-то політизована, і тим паче, від імені всіх греків України. Крім того, в адресу членів Союзу греків України лунали чергові образи, погрози.

З огляду на такі заяви і погрози, наголошуємо: Союз греків України створений та зареєстрований відповідно до чинного законодавства, як ВСЕУКРАЇНСЬКА громадська організація. Висловлення громадської позиції є нашим КОНСТИТУЦІЙНИМ ПРАВОМ, яке у нас ніхто не може забрати.

У своїй заяві ми закликали членів інших грецьких товариств до консолідації. Якщо у когось з грецької громади  є  відмінна від Союзу греків України позиція, раді були б ознайомитись з нею у публічному просторі.

Наша заява є висловлюванням нашої  громадянської позиції. Саме задля цього ми  й створювали, багато років тому назад,  свою структуру. В ній ми не агітували  ні за жодного політичного діяча чи партію, не культивували  міжнаціональну  чи релігійну ненависть, чи вчинення будь-яких злочинів, не агітували проти членів інших конфесій, релігійних чи громадських структур. Навпаки, ми наголошуємо на конструктиві та можливості розвитку, який ми отримали в результаті визнання ПЦУ. Наголошуємо, що ми проти втручання політики і держави в релігійні процеси, тим паче з боку Росії, країни-агресора. Цю позицію ми будемо захищати й надалі.

Водночас, хочемо наголосити, що будь-який тиск на членів нашої організації з боку ФГТУ чи інших структур  або осіб буде розцінюватись, як порушення рівноправності громадян.

Дуже сумно, що ми отримуємо погрози від наших же співвітчизників, представників грецької громади України.

В подальшому, для уникнення конфліктів між греками пропонуємо вчергове проведення круглого столу на рівних засадах, на якому всі могли висловити свої погляди, обговорити спірні питання.

 

 

Перший віце-президент

ГО «Союз греків України»                                         Г.В. Шабан

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.