Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

ЗВЕРНЕННЯ до еллінів, членів грецьких товариств та національно-культурних об'єднань щодо ситуації у Федерації грецьких товариств України

ЗВЕРНЕННЯ до еллінів, членів грецьких товариств та національно-культурних об'єднань щодо ситуації у Федерації грецьких товариств України

ЗВЕРНЕННЯ до еллінів, членів грецьких товариств та національно-культурних об'єднань                Шановні елліни, члени грецьких товариств та національно-культурних об'єднань!З незрозумілих причин у нашому грецькому Русі виник конфлікт та проблеми, яких до цього не було. При цьому, керівництво федерації грецьких товариств України покладає всю відповідальність саме на мене.              

Мова йде про інформацію у ЗМІ, в якій висвітлюються факти фінансування з боку федерації грецьких товариств окупованих територій, факт займання в Федерації посад шанувальниками ДНР і проросійської політики, входження ФГТУ до складу периферії країн СНД ради греків зарубіжжя, яку очолює російський мультимільйонер, довірена особа Путіна, Іван Саввідіс.   

Я не можу і не буду коментувати і судити, чи правдива інформація, викладена в статтях.Але, як мені стало відомо, деякі члени грецьких товариств звинувачують саме мене у внесенні розколу серед греків України.              

Адекватні ж люди розуміють, що ні можливостей, ані бажання цього робити в мене немає. Особисто я не маю нічого проти керівництва Федерації, і все що хочу - розвивати структуру київського товариства (яка, до речі, входить до складу федерації) та еллінський рух України.              

Проте, раз пішли такі звинувачення в мій бік, хочу дійсно висловити своє обурення деякими процесами в грецькому Русі. Всі ми знаємо, що федерація входить до складу САЕ периферії країн колишнього СРСР, а Олександра Проценко є заступником Івана Саввідіса в цій структурі. Скажіть, як на 4-му році війни України з Росією ми можемо, нехай формально, проте бути залежними, підконтрольними агресору? Про що лідер ФГТУ може домовлятися на засіданнях цієї міжнародної організації, яка є повністю підконтрольна Саввідісу і російським урядовцям. Хіба немає інших варіантів, наприклад, та ж периферії країн Європи?              

Також усі ми знаємо, що заступником голови федерації по цей день є Олена Продан - яка очолює грецька товариство Донеччини. Як може бути заступником голови федерації людина, яка підтримує ДНР, і це підтверджений факт, в Інтернеті є чимало відео та фото, на яких Продан на публіці виступає з бойовиками ДНР і підтанцьовує їм. Виходить, що федерація виділяє кошти людям, які потурають терористам із ДНР, а всі ми, греки Києва, Львова, Чернігова, Одеси, Миколаєва, всі повинні організовувати заходи за свій кошт. Те ж питання і з виїздами до Греції на відпочинок: чому 95 % місць надається грекам Донеччини?          

Я ніколи не був і не буду розкольником, виступаю за мир, злагоду і розвиток грецької культури, мови, традицій в Україні. Але те, що ми маємо сьогодні - це залежність від Росії, від ДНР, проти яких зараз на сході воюють наші хлопці, етнічні греки.Греки України мають бути єдиними. І ця єдність не може диктуватися сьогодні Росією, піддаватися впливу з боку представників російської 5-ї колони.               

Сьогодні ми повинні сказати рішуче "охі" російському впливу, "охі" яке сама Греція висловила, виславши російських дипломатів. Ми повинні зробити все для того, щоб не допустити сварок і конфліктів між греками. Тому, я пропоную наступні кроки, які повинна зробити федерація для нормального розвитку грецького руху України:              

  1. Федерація повинна переглянути свою взаємодію з 5-ю периферією і вийти з її лав, або хоча б призупинити взаємодію. Повинна визначитись щодо пошуку інших стратегічних партнерів, наприклад, периферію країн Європи.              
  2.  Звільнити Продан із лав федерації, а також інших членів, які підтримують ДНР і чекають, поки Росія захопить Маріуполь.             
  3.  Призупинити фінансування, якщо фінансує, греків окупованих територій - вимагати від них звіту за свою діяльність і витрачені кошти. Це має бути публічним. Врахувати при розподілі коштів  та місць на відпочинок в Греції інтереси членів наших товариств в Одесі, Львові, Києві, Чернігові, Запоріжжі, всіх регіонів. Цей розподіл має бути справедливим, адже федерація - структура всеукраїнська, а не локальна організація, яка представляє інтереси виключно греків Донецької області. Також прошу членів Федерації та О.Проценко особисто припинити обливати мене брудом, а навпаки шукати компромісів у нашій діяльності.             
  4.  Зробити публічною інформацію щодо надходження коштів на рахунки Федерації від Уряду Грецької республіки, від благодійних та інших фондів, їх подальше використання. Для цього є сайт Федерації, газета, відповідні заходи. Ввести грантову систему надання коштів на ті чи інші проекти грецьких товариств України.
  5. Публічно в засобах масової інформації України та Греції, особливо в САЕ звернутися з офіційною заявою щодо засудження окупації частини Донецької та Луганської областей російським агресором, щодо анексії Криму, щодо засудження колаборантів з грецьких товариств Донбасу та Криму, які пішли на співпрацю та співпрацюють з московськими загарбниками. Звернутися до Федерацій грецьких товариств країн СНД за підтримкою звернення Федерації грецьких товариств України щодо засудження агресії Російської Федерації проти України. 
  6. Звернутися до голови перифірії країн СНД Івана Саввідіса ( найближчого соратника Путіна) з вимогою звільнення кремлівських бранців О.Сенцова, О.Кольченка, представників кримських татар, військовополонених ЗСУ та інших громадян України, яких незаконно утримують бойовики та правоохоронні органи Російської федерації.
  7. Звернутися до керівництва нашої держави, до уряду та Президента Греції, до Вселенського Патріарха з листом підтримки греками України створення Єдиної Помісної Автокефальної Української Церкви, надання їй Томосу. Засудити дії Руської православної церкви щодо перешкоджання волі Єдиного Українського народу. 

            Треба вже зрозуміти з ким Федерація - з Саввідісом І. та Продан О. чи з народом України? Слава Україні! Слава Греції!

 

    З повагою до всіх еллінів та філеллінів,

Голова ГС" Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті", 

доктор наук з державного управління, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України                                                        Корецький М.Х. 

 

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.