Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

ЗАДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ

ЗАДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ

Греки України як і в минулому, так і сьогодні продовжують переживають непрості часи. Дуже важко усвідомити те, що пережила більшість грецьких сімей. Ми хотіли би запропонувати вашій увазі документи – протокол та акт розстрілу 26-ти греків, як громадян тодішнього Радянського Союзу, так і громадян Грецької держави. Останніх в цьому списку навіть більше, їх 19 чоловік. І це ще більше підкреслює злочинність влади, яка знищувала не тільки своїх громадян, але і іноземних. В чому ж була їх вина? Наприкінці 1937 року їх всіх заарештували, шляхом жорстоких катувань вимагали зізнатися в шпигунській діяльності. Врешті, всіх 26 чоловік було приречено до розстрілу. В наказі, який надійшов з Москви (Москва, площа Дзержинського, 2) говорилося: "Негайно виконати вирок відносно всіх 26 чоловік, приречених до розстрілу. Справи на них та акти виконання вироків вислати до Москви". Москва не залишала ні на хвилину в спокої Україну та її мешканців. І хто сьогодні ще дивиться в бік Москви – знайте, що сотні років біда приходить до України та українського народу, незалежно від національності, зі сторони Москви та Московії. Вирок приведено в дію уночі 25 лютого 1938 року в підвалах НКВС (сьогоднішній Жовтневий палац), тіла розстріляних 26-ти греків завантажили навалом на автомобілі, заштабілювали і під покровом ночі вивезли до завчасно підготовлених ям-могил на так звану "спецділянку" в лісі під Києвом (сьогодні це Національний заповідник "Биківнянські могили". В цьому страшному лісі, де практично 20 років закопували жертв репресій, лежать поряд і українці, і німці, і поляки, і греки, і росіяни, і євреї... Представники практично всіх національностей України. Лежать без могил, без пам'ятників, без прізвищ та імен.

Польські державні та громадські організації приділили велику увагу пам'яті загиблих репресованих поляків. З метою вшанування їхньої пам'яті було зведено меморіал, де викарбувані імена всіх загиблих поляків. Щорічно їхні могили відвідують представники уряду Польщі, політичні та громадські діячі, прості поляки, родини. Родичі загиблих можуть сюди привести своїх дітей і онуків, і показати те місце, де поховані їхні діди та прадіди. На жаль, цього немає у греків. Немає ні монумента, ні пам’ятника, ні навіть таблички з іменами. "Союз греків України" разом з друзями – "Асоціацією української діаспори в Греції "Українсько-Грецька Думка" розпочали роботу з пошуку в Греції рідних та близьких, репресованих в Радянському Союзі в 1938 році греків – громадян Грецької держави. Просимо відгукнутися всіх, хто міг би щось знати про їхню долю, хто може сприяти пошуку, допомогти дізнатися правду. Ми готові об'єднати зусилля всіх зацікавлених, з тим, щоб допомогти рідним побачити місце останнього притулку багатостраждальних та невинно убієнних членів їхніх сімей. Спільними зусиллями української та грецької сторін ми зможемо увіковічити місце їхнього поховання, викарбувати на плитах історії їхні імена як засторогу майбутнім поколінням від повторення страшної трагедії комунізму та фашизму в історії людства. Нижче наводимо імена закатованих в Радянському Союзі греків в далекому 1938 році. Пройшло 80 років. “Але, як онук репресованого грека, по собі знаю, що ці рани ніколи не загоюються, що цілі родини ніколи не забувають і проносять цю біль через усе своє життя”, – говорить Микола Корецький (“Вісник – Анґеліафорос 2018”, стор. 71 "Моя грецька сім'я" укр. мовою, стор. 15 - "Η Ελληνική μου Οικογένεια" грецькою мовою). Вважаємо за свій обов'язок, нехай через 80 років, допомогти людям побачити могили своїх рідних та близьких людей. Микола Корецький www.greekgroup.com.ua profmykolakoretskyi@ukr.net Галина Маслюк www.ukrgrdumka.gr press.galinamk@gmail.com

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.