Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

"Відповідь Грузинському "комсомольцю", який на побігеньках у "Старшої піонервожатої"

"Відповідь Грузинському "комсомольцю", який на побігеньках у "Старшої піонервожатої"

В дискусію, щодо шляхів реформування Федерації ввязався колишній грузинський комсомольський діяч. Який практично за два дні вивчив українську мову, бо я пишу українською. І як в хорошій театральній постановці - в кущах стояв рояль. З"являється стаття. Не буду перелічувати образи, епітети, погані слова, які вживає цей невихований або погано вихований комсомольський функціонер. Мабуть погано його виховував в Цалці мій дядька - директор школи Сократ Умудумов. Або комсомол - це назавжди. Колись в моїй юності одна мудра людина сказала, що той хто пройшов через комсомольські посади взагалі ніколи і ніде працювати не буде. Випадок з грузинським діячем молодіжного руху це підтверджує. Я вибачаюсь перед грузинами, мешканцями Грузії, що стосовно цього товариша вживаю слова "грузинський". Це тільки характеристика місця його народження і бурхливої комсомольської юності. Звичайні грузини такі, як мій зять Лєван - шляхетні, мудрі, доброзичливі, відповідальні за свої слова і дії. І образами не розкидуються, бо за них треба відповідати. 
А цей ще пан очолював греків Грузії на протязі 16 років. І йому, і "старшій піонервожатій" відповім словами дійсно мудрого грека засновника Центру понтійських досліджень пана Георгія Харламповича Іліаді. У кого є можливість - прочитайте інтерв"ю в газеті "Мир і Омонія" -"Понтийское движение обречено на полную деградацию и ассимиляцию". Сама назва говорить за себе. Чому автор це стверджує, завдячуючи кому отримали такий результат?
Далі я навожу думку пана Георгія із його статті: "Движения как такового, вообще не существует. ... В движении отсутствует идеология, организационный момент. Идеология строится - для гармоничного проживания на месте, а также для интеграции и адаптации в условиях Греции. В своё время к руководству пришли люди, удобные для властей, но не для греческого населения. Многие из них являются лидерами и сегодня. Вечная понтийская элита, которая на протяжении 25 лет руководит движением. Бессменные лидеры, которые вообще не понимают, что такое демократические принципы централизма. Они заняли эти кресла, как бы навсегда. Уверовали в то, что они - действительно лидеры. Они всегда там, где оплачены проезд, гостиница, включён обед, банкет."
Що пан багаторічний функціонер комсомольського, а потім понтійського руху можете на це сказати? 
Я скажу, що пан Георгій тисячу разів правий. І зачепив я не тільки тут, в Україні керманичів греків, а ще й багаторічних керманичів, таких як Ви. 
Виходячи з визначення, яке дав пан Георгій категорії "ідеологія" і будуються мої пропозиції щодо реформування засад діяльності Федерації грецьких товариств України, які викликали у функціонерів не тільки України, але й у Вас істєрику, несприйняття, зневагу, злобу. 
Перша складова Ідеології - гармонійне проживання греків України в Україні, на місці народження самих, іх батьків, дідів, дітей, онуків. Це тільки можливе, якщо в першу чергу кожен грек буде не на словах, а на ділі відчувати себе українцем. Зараз у нас іде війна. Частина території окупована нашим ненажерливим сусідом - Російською Федерацією. Війна іде на нашій території, а не в Курській чи Рязанській областях. Нас окупували і ми захищаємось. Це навіть не Абхазія і не Осетія. Щодено гинуть 2-3 бійця ЗСУ, 5-6 отримують поранення. За це Вам ніколи наші керманичі Федерації не розповідають? Що потрібно робити грекам України в цих умовах.
В першу чергу бути її патріотом - захищати державу від окупанта, боротися з внутрішніми ворогами - корупціонерами і сепаратистами. Мінімум - знати, володіти і спілкуватися українською мовою. Ви ж в Греції не спілкуєтеся албанською чи турецькою мовою? І одних, і других там вистачає. Як в Україні є росіяни, або українці і представники інших національних спільнот- російськомовні. Є одна держава - є одна мова. Все інше - від лукавого. Якщо сама Голова Федерації на офіційному заході заявляє про те, що їй ближче російська мова і вона буде нею спілкуватися, то це не надає грекам України авторитету чи розуміння у етнічних українців. Друге - віра та Церков. На протязі сторіч, на протязі особливо періоду Незалежності Україна була роз"єднана штучно за релігйною ознакою. Наприклад, в Київській області діють офіційно тільки шість Христіянських церков. Серед них Руська старообрядська, Потім Автокефальна оновлена. Не говорячи про різні харізматичні та нехарезматичні. Мормонов, адвентистів...І це в Україні - ісконно хритіянській державі. 
Підкреслюю - все робилося штучно, для того, щоб український народ відвернувся від справжньої віри і Церкви. Сьогодні греки України. і греки всього світу повинні підримати Україну на шляху до Автокефальної Помісної Церкви і отримання нею Томоса. За 26 років Федерація нічого не зробила щодо повернення культових спорід, колишніх грецьких храмів грецьким громадам України. В Ніжині , наприклад, деякі грецькі храми або рушаться, або використоувуються не за призначенням, як архів чи адміністративні установи. За цей час не було відбудовано ні одної грецької Церкви. Не порушувалось ніде питання відновлення богослужіння грецькою мовою за грецькою традицією. Ми, греки України, повинні мати можливість в Україні ходити до Елладської Церкви та відправляти свої потреби.
Ми повинні налагоджувати зв"язки з нашими грецькими братами в культурі, освіті, промисловості, торгівлі, сільському господарстві. Чим тут можна похвалитися. Те що показують в Маріуполі - це не завжди заслуга Федерації. Є управління культури, освіти, є будинки культури, школи, гуртки. І все що робиться ними не можна одним махом приписувати Федерації та її фінансуванню ( ще й державний бюджет фінансує). Не можемо похвалитися приміщеннями, крім Маріполя, ні в одному населеному пункті, місті України- для занять танцями, співів, зборів члені Товариств. Більшість товариств зареєстрована за домашньою адресою. Нічого не має. Навіть в Одесі, не має свого офісного приміщення (Вам аренду проплачує П.Бумбурас), ні в Києві, ні в Ніжині, ні в Миколаєві. 
Федерація створила (а вона багато чого створювала, наприклад Грецьке Азовське козацтво. Питання:"Скільки грошей на це витрачено?") - Асоціацію грецьких підприємців і підприємств України під проводом П.Бумбураса. Який сьогодні вийшов звідтіля. І скільки Асоціація об"єднала учасників, аж девять! В той же час в Києві працює успішно Союз україно-турецьких підприємців, і їх вже більше 500. За це Вам, пане Функціонер, теж Ваша подруга нічого не розповідає.
Українські підприємці хочуть працювати з Грецією, але ж не має зворотнього зв"язку, все перекрито, нікого нкуди не допускають. Наведу тільки один приклад- цьогорічний товарообіг України з країнами Африки( на які Ви намікаєте, пане Діяч) становить 3 млрд доларів. З Африкою українці вже навчилися працювати, а з Грецією - ні. Щось, або хтось мабуть заважає?
Практично в застої, без зворотніх зв"язків, находиться українська наука - елліністіка. В університетах Греції час від часу буває ректор Маріупільського державного університету професор Балабанов та його співробітники. Науковці Києва, інших міст взагалі залишилися багато років напризволяще. Є відкриття, наприклад професора Мосенкіса Ю.Л., світового рівня, які значно вперед можуть продвинути нашу науку, але не має можливості через, наприклад, публікації викласти і їх презентувати в Греції. Неодноразово він звертався до самої Проценко, але ці звернення були проігноровані. Талановита молодь не має зв"язків зі своїми грецькими колегами. Вже забули, коли хто в Україні проводив науково-практичні конференції чи приймав участь в таких же в Греції. 
За мову, новогрецьку мову, я вже писав в попередньому пості. Вам з Федерації неодмінно, пане громадський діяч, перекладуть. Один висновок, на сьогодні, - незважаючі на переможні звіти "про ліквідацію неграмотності, пані Проценко та Доброю- новогрецької мови ніхто не знає. Міліони євро, витрачені Грецьким урядом на ці потреби, викинуті в повітря. Не з другої іноземної треба починати, а з дитячого садочка. І грошей на це Грецького уряду не треба. Українська держава фінансує зі свого бюджету згідно прийнятого Закону України "Про освіту" дошкільну і початкову освіту мовами національних спільнот. Угорці поперек стають, щоб їм залашили середню і вищу освіту за рахунок державного бюджету, а ми не викоритовуємо те, що вже забезпечується Законом. Запитайте у своєї подруги: "Скільки відкрито груп в дитячих садочках та перших класів з новогрецькою мовою викладання?"
Неодноразово мною піднімалося питання про те, що вчити треба адресно. Тих- хто хоче вчитися. Потрібно більше нам програм на трьохмісячні, восьмимісячні курси новогрецької мови зі складанням потім іспиту на Сертифікат В2. 
Думаю, що для першого разу - викладення частини ідеології грецького руху, достатньо. 
Пане функціонер, наостанок. Не знаючи людини, ні разу з нею не спілкувавшись - лити на неї багнюку позаочі, це якось навіть не почоловічому. Готовий з Вами зустрітися, незважаючи на всі інсуації, подивитися Вам в очі. Думаю, що Вас ввели в оману і багато чого, що відбувається в Україні, Ви не знаєте або інформацію подають неправдивою. І це ще одна велика біда, яку приносить Україні діяльність очільників Федерації - в Греції взагалі відсутня інформація про реальний стан справ в Україні.

Голова ГС" Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті" Корецький М.Х.

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.