Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

Відкриття виставки в КМДА, що присвячена репресованим грекам Києва

Відкриття виставки в КМДА, що присвячена репресованим грекам Києва

15 травня 2019 року в приміщенні КМДА відбулося відкриття, з нашої ініціативи, Виставки, що присвячена репресованим грекам Києва, яка була підтримана керівництвом міста, громадськими активістами, членами Комісії з реабілітації політичних  репресованих, керівництвом Національного заповідника "Биківнянські могили", членами нашого Товариства. Для греків День пам'яті політичних репресованих співпадає з памятною датою - Початком геноциду греків-понтійців 19 травня 1919 року. Цій події, коли почалися знищення понтійців турками-османами виповнюється в цьому році 100 років. Пам'ятаємо за 350 тисяч невинно вбитих дітей, жінок, чоловіків, греків- понтійців. Пам'ятаємо тих, хто був вимушений рятуватися від цього лиха в інших країнах. Через 20 років ( 1937-1938 роки) в Радянському Союзу почалася за волею не "отця всіх народів ", як він любив себе називати і як цю дурницю по сьогоднішній день повторюють деякі наші недалекі співвітчизники, а "ворога і вбивцю всіх народів" Іосифа Сталіна почалися так званні "національні операції". Серед них і "грецька" операція. Згідно постанов та настанов з Москви ( всім вже треба зрозуміти, що віддтіля весь час треба чекати тільки горе) в Україні пройшли арешти греків-українців грецького походження та  греків з паспортами Греції. Ніщо не зупиняло НКВСників - навіть те, наприклад, що більшість з 26 греків заарештованих в Києві були громадянами іншої держави. Знищували всіх. Заарештовані піддавалися нелюдським тортурам, з усіх вибивалися зізнання в " шпионській " діяльності, а потім пострілами в скроню розстрілювали. Одним списком, попередньо схваленим в Москві сумнозвіснними Єжовим та Вишенським. Сім"ї залишилися без батька, без чоловіка, без годувальника. На дітях, дружинах довгі роки висіло надумане клеймо " ворога народу". Рідні цей тягар, це горе пронесли і несуть по сьогоднішній день все своє життя вже в декількох поколіннях. Декомунізація не закінчилася. Поки не будуть реабілітовані всі постраждалі, поки не будуть відкритті всі архіви, поки не будуть оголошені імена та прізвища всіх хто долучався до карального апарату, всіх хто знищував своїх співвітчизників навіть за такою ознакою , як національність.  Пам"ятаємо!

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.