Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

"Тємєтєрон" в Україні

"Тємєтєрон" в Україні

Напередодні Дня Незалежності Греції розпочався візит відомої грецької письменниці, авторки вже знаного роману "Тємєтєрон", громадської діячки, грекині- понтійки Валіди Будакіду. Видання роману "Тємєтєрон" в Україні відбулося за підримки Голови Федерації грецьких товариств Україіни Олександри Проценко-Пічаджи та Голови Ради національних спільнот України Ашота Аванесяна. Вступне слово до українського видання написав Микола Корецький, Голова ГС "Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті". Знайомство українських греків та філеллінів з романом "Тємєтєрон" якраз і відбулося завдяки співпраці трьох патріотів України - Олександри Проценко-Пічаджи, Ашота Аванесяна і Миколи Корецького. Наведемо слова з вступного слова, які найкраще розкривають мету заходу, який вперше здійснюється національними громадами: "Українці! На нашому прикладі, прикладі греків-понтійців, можно відслідкувати, що трапляється з державою, яку свого часу кинули напризволяще "великі держави", які дуже багато обіцяли, а потім зрадили, закрили очі і допустили геноцид греків і вірмен, і до сьогоднішнього дня це не визнають за собою, вірмени з території сучасної Вірменії можуть бачити свій Арарат, а ми раз на рік наші святі місця - Панагію Сумелу з дозволу турецького уряду. Як губиться мова, культура, традиції, які переневіряння проходить народ. Як проходить асиміляція та поступове зникнення нації. Як зникають лідери нації, а потім як важко вони народжуються. На жаль, ситуація в Україні 2014-2017 років дуже схожа на ситуацією на території Понта 1917-1919 років, коли була знищена Республіка Понт. Почитайте, порівняйте події, замисліться, "Головне до чого ми закликаємо - замислитися. Замислитися над тими подіями, які відбуваються навколо нас, на які ми можемо вплинути, а наякі ні. І зробити все від нас належне, щоб було менше горя, страждань, щоб ми не втрачали державу і державність. Щоб формувалася єдина нація українців різного етнічного походження, але єдиних в прагненні Єдиної Держави, мови, культури. 
Знайомство письменниці Валіди Будакіду з українськими читачами розпочалося зі зустрічі в Будинку письсменників Спілки письменників України. Києвські греки радо вітали свою соплеменницю і допомагали провести презентацію роману. Були виступу, найбільш яскравим серед них був виступ письменника Івана Аврамова. Він не тільки виступив в обговоренні, але й прочитав для грецької гості та присутніх свої вірші. 
Наступного дня була зустріч в Ніжинському державному університеті імені Миколи Васильовича Гоголя з представниками грецької громади м. Ніжин на чолі з Головою Ніжинського міського товариства греків імені Братів Зосимів Ларисою Зайко та студентами і викладачами на чолі з ректором університету професором Олександром Самойленко. Далі була Одеса: грецька Пасха, зустріч з одеськими греками. Потім - столиця греків України Маріуполь. І на завершення - зустрічі з вимогливими читачами Харькова і Дніпра. Ось таким чином, одна людина, один роман об"єднав і Схід, і Захід, і Південь, і Північ. Мета - досягнута. Ми - всі "Тємєтєрон" , тобто народжені від однієї матері. І наша спільна мета - мир, спокій, зупинення війни, побудова держави, де було б добре жити всім громадянам незалежно від національної, етнічної, релігійної приналежност

Інші новини

  • Звернення ГО "Союз греків України"
    Міжнародні зв'язки
    Грецька громада України шокована інформацією світових ЗМІ про нібито зростаючу допомогу з боку грецьких компаній країні-агресору в питанні обходу санкцій та висловлює з цього приводу свій рішучий протест! Ми, греки, одна з найбільших національних меншин в Україні, хочемо нагадати грецьким підприємцям і судновласникам, що росія, яка 24 лютого розпочала проти України повномасштабну війну, повністю знищила місто Маріуполь - центр грецької культури в одній з найбільших країн Європи. Місто, в якому з 24 лютого загинуло понад 25 тисяч людей, серед яких кожен п’ятий мав грецьке коріння. Росія залишила без даху над головою декілька мільйонів громадян України, серед яких левова частка – греки. Не мають прощення і оправдання жахіття, які російські військові скоїли на київщині – землі засновників грецької революції Костянтина та Олександра Іпсіланті, чернігівщині – землі грецьких купців Зосимів – людей, які фактично профінансували грецьку незалежність, одещині – центрі, де відродилася і з якої реалізувалась ідея незалежності Еллади. Те, що відбувається на новоокупованих територіях східних та південних областей України, гірше за грецьку операцію НКВС в декілька разів. Сьогодні допомога росії дорівнює знищенню демократії, свободи, здорового глузду! Ми закликаємо всі грецькі компанії, грецький бізнес та весь грецький народ сьогодні, 9 травня, сказати рішуче ОХІ російському фашизму! Ми звертаємося до влади Греції з проханням вплинути на людей, які сьогодні, допомагаючи росії обійти санкції, сприяють їй у знищенні України та всього демократичного світу!
  • Міжнародний форум " Україна пам'ятає! Світ визнає!"
    Міжнародні зв'язки
    За запрошенням Оргкомітету прийняв участь у засіданні Міжнародного форуму " Україна пам'ятає! Світ визнає!" У зв'язку з 85- ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні. Засідання Міжнародного форуму відбулося в Мистецькому арсеналі. Свою підтримку Україні засвідчили президенти країн, керівники Уряду, сенатори, депутати, очільники Міністерств закордонних справ багатьох країн, окремо слід відзначити участь у форумі - очільників та представників Світового Конгресу Українців.
  • Заява КРОДУГ з приводу виступу псевдо-українського колективу на фестивалі в Греції
    Міжнародні зв'язки
    Координаційна Рада об’єднаної діаспори українців Греції просто шокувала нас подією, що сталася на фестивалі в Греції. З заявою ви можете ознайомитися у вкладенні. Київське міське товариство греків розділяє обурення наших побратимів з Греції. Ця...