Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

ПРЕС-АНОНС ПРЕЗЕНТАЦІЇ ВІД ГО «СОЮЗ ГРЕКІВ УКРАЇНИ»

ПРЕС-АНОНС  ПРЕЗЕНТАЦІЇ  ВІД  ГО «СОЮЗ ГРЕКІВ УКРАЇНИ»

28 січня 2020 року о 15.00 в прес-центрі інформаційної агенції «Укрінформ» відбудеться презентація  відновленої, після окупації Донецька, україно-грецької газети " Нео Логос".

     Перша газета України, яка була започаткована ГО" Союз греків України"  ще в далекому 1989 році, продовжує славетні традиції розвитку, національного відродження грецької культури, мови, звичаїв, традицій греків України.

     Весь час цим займалися  греки-патріоти – чесні і порядні люди. Дійсно патріоти, які завжди ставили перед собою основну  мету - відроджувати грецьку культуру і весь час йти вперед.

     Назвемо такі прізвища, як: Ялі, Хорош, Докерих, Христокин, Валентин Балши. З перших днів в національному русі патріарх, відомий журналіст та письменник, ветеран Другої світової війни Холін Олександр Іванович, який вже багато років є Президентом ГО "Союз греків України".

     Серед зірок українських греків  завжди була  і є всесвітньо відома, і не тільки в Україні та в Греції, діяч культури Гайтан Марія Георгіївна, яка свого часу відродила Національний грецький ансамбль і колектив "Сартанські самоцвєти". В Будинку культури селища Сартана, поблизу Маріуполя, де вона більше 30 років працювала директором,  відбулися перші уроки новогрецької мови, була створена Грецька театральна студія та поставлені декілька театральних постанов з життя, як древніх греків, так і греків Приазов’я. З діяльністю Марії Георгіївни Гайтан, свого часу, пов’язано становлення та розквіт  солістки  ансамблю "Сартанські самоцвєти", відомої співачки Тамари Каци.

    Шабан Геннадій Васильович – дійсно  народний грецький мер. Практично, повністю грецького селища Сартана. Багато зробив корисного, як для односельців, так і для греків України. Як приклад, перша   і , на жаль, єдина, грецька футбольна команда "Кальміус" була створена ним  і утримувалася його особистими коштами. Перші делегації з Греції приймалися за його ініціативи. Він першим, і  теж, на жаль,  єдиний  із  мерів, хто свого часу підписали  договори  співдружності  між  селищем  Сартана та Афінським муніципалітетом Зографу. В цьому районі встановлено єдиний в Греції пам’ятник  нашому  Кобзарю. 

   Грекиня Світлана Мазараті, свого часу, виступила ініціатором і потім очолила  роботу по реставрації та відновленню в м.Києві  пам’ятника грецькому князю Костянтину Іпсіланті.

  На жаль, всі наші зусилля по поверненню грецькій громаді України таких історичних пам’яток, як дзвіниця Церкви Святої Катерини на Подолі, садиби-будинку сім’ї князя Костянтина Іпсіланті, поки що,  не принесли відповідних результатів.

  Програма ГО "Союз греків України" і в подальшій перспективі націлена на конкретний результат, на залучення до грецького руху молоді, майбутнього нашої держави, майбутнього України та Греції.

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.