Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

Князь Констянтин Іпсіланті: 200 років від дня смерті видатного грека

Князь Констянтин Іпсіланті: 200 років від дня смерті видатного грека

У ці дні ми, греки України, греки Києва віддаємо данину Пам'яті видатного сина грецького народу Князю Костянтину Іпсіланті. 200 років тому - його не стало. 200 років тому 27 червня (9 липня) 1816 помер в Києві Костянтин Іпсіланті і був похований у Свято-Георгіївської церкви, поруч зі святою Софією.
Господар Молдавії та Валахії князь Костянтин Олександрович Іпсіланті народився в 1760 році в родині грецького аристократа. Популярність здобув як господар Дунайських князівств і учасник грецького антитурецкого визвольного руху. У 1807 році, рятуючись від переслідувань, емігрує разом з родиною до Києва.

Проживаючи в Києві, князь К.Іпсіланті не припинив своєї політичної діяльності на захист пригнобленого грецького народу. Справу батька продовжили сини Олександр і Дмитро. Олександр візьме активну участь у війні з Наполеоном і пізніше займе високе положення. Одним з керівників повсталого народу в самій Греції стане Дмитро. Костянтин Іпсіланті був видатним батьком видатних синів. Його сини - Олександр, Дмитро, Микола і Георгій - в 1821 році підняли Прапор боротьби за незалежність Еллади. І в тому, що Греція в 1830 році стала незалежною державою, є великий внесок і сім'ї Іпсіланті.

Після поховання князя К.Іпсіланті в Свято-Горгіевской Церкви - в березні 1818 над могилою було поставлено пам'ятник роботи відомого скульптора С.С.Піменова. Дружина покійного, княгиня Єлизавета, встановила платню священику за моління про померлого. Щорічно в день смерті Костянтина Іпсіланті проводилася велика панахида. І наш обов'язок греків, через 200 років повернути цю святу традицію, поминаючи і пам'ятаючи про великого сина грецького народу.

У 1934 році церква Святого Георгія була зруйнована. Після революції надгробний пам'ятник взяла на облік Всеукраїнська академія наук. Перед знесенням церкви творіння С.С. Піменова перенесли в розташований поруч Софіївський Собор. Перед самою війною пам'ятник виявився в Успенському Соборі Києво-Печерської лаври. Справжня трагедія сталася 3 листопада 1941 року, коли пам'ятник разом з Успенським собором злетів у повітря. У 1952 році під час розбирання руїн були виявлені фрагменти надгробки. Потім вдалося витягти з-під каменів скульптуру, саркофаг і бронзовий деформований хрест.

Більше 40 років зберігався пам'ятник Костянтину Іпсіланті в фрагментарне стані в фондах музею. У 1995 році під час проведення в Києві міжнародної конференції «Україна-Греція» історик, член Київського товариства греків, патріот і небайдужа людина Світлана Миколаївна Мазараті підняла питання про відновлення пам'ятника К.Іпсіланті. Цю пропозицію підтримав Всегрецька союз понтійських офіцерів імені Олександра Іпсіланті на чолі з головою генералом Нікосом Ніколаїдіса. Всегрецька Спілка взяв на себе збір грошей в Греції і фінансування робіт з відновлення пам'ятника. Реставраційні роботи були виконані Центром реставрації та експертизи Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Директор Центру - Вакуленко Ю.Є., керівник реставраційних робіт - Загребельний А.М., скульптори - Мікропуло В.І., Юхно С.І., Рачковський О.Е. Всегреческий союз греків на чолі з генералом Н.Ніколаідісом, ініціоровав збір коштів, зміг зібрати кошти в сумі 5 млн 580 тис драхм. Всі вони пішли на відновлення і реставрацію пам'ятника Костянтину Іпсіланті, який сьогодні стоїть на території Святої Лаври, нагадуючи всім нам про перебування в Києві сім'ї Іпсіланті, що увійшла в історію Греції як символ боротьби за свободу Вітчизни.

У 1997 році пам'ятник був відкритий, біля нього біля підніжжя замурована табличка з написом «Від вільних греків». Вільні греки - це члени Загальногрецького союзу понтійських греків за тисячі кілометрів підтримали ініціативу «вільної гречанки» історика С.М. Мазараті і відновили на століття пам'ятне місце для майбутніх поколінь. Прийшла черга і нас - київських греків приєднається не на словах, а на ділі до збереження спадщини. На установчих зборах створюваної громадської організації ГС "Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті" Світланою Миколаївною Мазараті було піднято питання про необхідність проведення реставраційних робіт після 20 років з дня встановлення пам'ятника, а також - споруди над пам'ятником малої архітектурної форми для захисту унікальної скульптури від зовнішнього впливу так багато раз постраждала від дня встановлення за 200 років.

Наш борг і святий обов'язок греків Києва показати себе "вільними греками", пам'ятають своє коріння, своїх великих предків. Ми повинні довести, що ми гідні Великого імені - імені князя Костянтина Іпсіланті.

Н.Х.Корецкій, Голова ГС «Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті», Заслужений діяч науки і техніки України, доктор наук з державного управління, професор