Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ГС "КИЇВСЬКЕ МІСЬКЕ ТОВАРИСТВО ГРЕКІВ ІМЕНІ КОСТЯНТИНА ІПСІЛАНТІ" ЗА 2018 РІК

ЗВІТ  ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ГС "КИЇВСЬКЕ МІСЬКЕ ТОВАРИСТВО ГРЕКІВ ІМЕНІ КОСТЯНТИНА ІПСІЛАНТІ" ЗА 2018 РІК

Діяльність ГС "Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті" була направлена на виконання статутних вимог в діяльності громадської організації. Вся діяльність здійснювалась згідно затвердженого плану роботи, фінансувалась власним коштом за рахунок фінансової допомоги ТОВ "Грік Груп" без підтримки Федерації грецьких товариств України при повній відсутності інформації про заходи, які проводилися Грецькими державними та громадськими організаціями. 

            1.Національні свята Греції.

            24 березня до Дня Незалежності в Будинку письменників Спілки  письменників України була проведена зустріч членів Громадської спілки з грецькими письмениками та поетами, авторами книг на грецьку тематику. За запрошенням ГС "Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті" на зустріч з читачами прибула письменниця з Греції Валіда Будакіду з книгою "Теметерон" (Народжені від однієї матері). Книга за її проханням зі вступним словом до українського видання Голови Громадської Спілки професора Корецького М.Х. була видана коштом ТОВ "Грік Груп". Крім зустрічі з київськими греками нами була організована зустріч письменниці В. Будакіду з Ніжинськими греками, студентами та викладачами Ніжинського державного університету імені М.В.Гоголя. В Будинку письменників відбулася також зустріч з грецькою поетесою Галиною Чумак та письменником Іваном Аврамовим. 

            25 березня в День Незалежності Греції власними силами ГС "Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті" провела мітінг-протест біля Історичної пам’ятки "Будинок-садиба князя Костянтина Іпсіланті" проти незаконного проведення будівельних робіт, проти незаконної приватизації історичної пам’ятки. 27 березня в приміщенні "Укрінформу" з цього приводу відбулася розширена пресс-конференція за участі представників засобів масової інформації. Розіслані листи про підтримку позиції ГС до Грецьких та українських державних та громадських організацій.

            25 березня відбулася Святкова літургія , 24 жовтня літургія - в Соборі Святої Ольги та Свято-Іллінській Церкві на Подолі. 

  1. В приміщенні Державного архіву громадських організацій України були проведені Архівні слухання "Греки Києва: документальний екскурс в історію" 26 лютого до Дня пам’яті розстріляних греків Києва. Підготовлена нами Планшетна виставка була передана на експозицію до Маріупільського державного університету. Колектив авторів на чолі з С,М,Мазараті готує до видання книгу присвячену пам’яті репресованих греків Києва.  
  1. 7 квітня відбулася Святкова літургія до Святої Пасхи в Соборі Святої Ольги  та святкування.  
  1. Прийняли участь в Міжнародній виставці "Освіта за кордоном" в Українському Домі. Отримали відповідний Диплом учасника.  
  1. 19 травня - до Дня пам’яті жертв геноциду греків-понтійців відбулася Літургія в Свято-Іллінській Церкві. Служба велася грецькою мовою.  
  1. Прийняли активну участь у науково-практичній конференції до 100- річниці проголошення Першої Республіки Вірменії. 
  1. Прийняли участь у Міжнародному десятому фестивалі творчості "Морський Бриз" ( Болгарія) - 23.06 - 05.07.2018 рік. 

Підписана Угода про співпрацю з партнером з Болгарії Миколою Желєвим. Прийняли участь в організації Всеукраїнського фестивалю національних культур 28 листопада 2018 року. Підписана Угода про співпрацю з Ассоціацією українців за кордоном, за їх запрошенням прийняли участь в фестивалі в м. Патри.  

  1. Недільні школи.

Працювали дві Недільні школи. Одна - для дорослих на базі Коледжу зв’язку і дитяча - на базі Свято-іллінської церкви на Подолі. Оплата викладчам здійсгнювалася коштом ТОВ "Грік Груп", ніякої допомоги від Федерації грецьких товариств України не отримували. В травні 2018 року 10 (десять) членів
ГС "Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті" здали іспити на Сертифікат В2 на знання новогрецької мови в Національному університеті імені Каподістрія ( м. Афіни).  

  1. Підготовлена та видана коштом ТОВ "Грік Груп"  монографія
    С.М. Мазараті та В.В. Томазова "Греки в Україні: від античності до сучасності". Підготовлена та видана власним коштом автора професора Ю.Л. Мосенкіса монографія "Кукутені- Трипілля-Троя-Греція. Пісемна історія 3500-1500 до н.е." Приймали участь в авторському колективі Щорічного українсько-грецького альманаху "Вісник (Ангеліафорос)" Асоціації української діаспори в Греції та філоукранців греків "Українсько-грецька Думка". 
  1. Разом з ГО "Союз греків України" готуємо до відновлення видання першої грецької газети в Україні - "Логос". 

 

  1. Голова ГС "Кивське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті" Корецький М.Х. проводить роботу по поверненню незаконно приватизованого "Будинку Іпсіланті" до комунальної власності міста, по знаходженню місця його поховання, по збереженню пам’ятника на його могилі, по поверненню грецькій громаді Дзвіниці Катеринінської Церкви на Подолі, про надання церкви для служіння грецькій громаді, по увіковіченню пам’яті міського Голови Івана Фундуклея. В цьому році Корецького М.Х. було обрано членом двох Громадських рад при Міністерстві освіти і науки України та при Міністерстві культури України (комісія по охороні національної спадщини). На Громадській раді Міністерства культури України вже підтримано шість рішень з "грецьких" питань.  

Професора Корецького М.Х. та професора Корецьку С.О. в цьому році одноголосно обрано академіками Української академії наук вищої освіти. Професора Корецького М.Х. нагороджено Вищим орденом Української православної церкви Київського Патріархату - Орденом апостола Андрія Первозванного.  

Проблеми: повна відсутність  організаційної, фінансової підтримки з боку як українських, так і грецьких державних та громадських організацій, Відсутність комунікацій, інформації, зацикленість всіх тільки на двух структурах - Федерації грецьких товариств України та асоціації грецьких підприємців, які зловживають своїм штучно створеним монопольним становищем,  на словах коли отримують блага звітують за всіх греків України, а на ділі - використовують ці блага в інтересах обмеженого кола осіб і навіть зловживають цими благами.  Любий запит до них завершується брутальними образами, цькуванням незгодних з їх позиціями. Для цього навіть використовується газета "Елліни України", яка видається в тому числі і за наш рахунок, як передплатників. Відсутність координації зусиль, любого діалогу, відсутність відповідей на актуальні питання сьогодення.  

З повагою, Голова ГС "Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті", професор, доктор наук з державного управління, Заслужений діяч науки і техніки України                                          Корецький М.Х. 

 

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.