Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

Звернення від Союзу греків України

Звернення від Союзу греків України

Шановні представники грецької громади України, шановні українці!

В останні роки поняття української Незалежності набуло кардинально нового значення. Ми зіткнулися з багатьма проблемами, та не втратили свободи, гідності і честі!

Хоча між Афінами та Києвом більше двох тисяч кілометрів, історія наших народів є надзвичайно спорідненою і спільною в ідеї  одвічної боротьби за незалежність. І представники вітчизняної грецької національної меншини зробили колосальний вклад в боротьбу за свободу Української держави. 

Як і всьому світу, для України Греція стала колискою цивілізації, демократії та свободи, дала ази філософії, математики, геометрії. Проте, у найважчі для греків часи, саме українські землі подарували нам притулок. Більше того, сповнена духом козацької свободи і вічної боротьби проти ярма, у 1814 році в Одесі була створена провідна революційна структура греків «Філікі Етерія», яка фактично стала основою грецького руху за незалежність. Ім’я київського князя Іпсіланті, що став основним ідеологом незалежності Греції, сьогодні почесно носить одна з провідних грецьких структур України – «Київське товариство греків ім.К.Іпсіланті».

У важкі часи Великого терору, після проведення Голодомору стосовно етнічних українців, радянська влада приступила до Грецької операції НКВД. Греки в Україні стали другою після українців національністю, яка зазнала з боку СРСР наймасштабнішого винищення, тортур, заслання в Сибір. Проте ми разом витримали цей удар.

Представники вітчизняної грецької громади першими на території України провели майдан, та, незважаючи на шалений тиск з боку компартії і КГБ, добилися перейменування радянського міста Жданов у Маріуполь.

Жага до незалежності була і є провідною ідеєю нашого буття.

Пліч-опліч з українцями греки і сьогодні роблять свій неоціненний вклад у боротьбу з російським агресором на Донеччині і його П’ятою колоною в Україні в цілому. З перших днів російсько-української війни наша громада підтримала українських військових. Тому, неспроста сьогодні лінія розмежування з т.зв. «ДНР» від Азовського моря до Волновахи проходить по населених пунктах, компактно заселених етнічними греками. 

Віримо, грецькі села, що перебувають під окупацією обов’язково продовжать свою боротьбу проти агресора і невдовзі знову стануть частиною сильної і незалежної України. 

Ми пам’ятаємо наших братів і сестер в тимчасово окупованому Криму, молимось за них і переконані, що в недалекому майбутньому ми разом будемо розвивати Український Крим з грецькими коренями!

Щиро вітаємо з Днем незалежності всіх громадян України незалежно від національності, кольору шкіри, віросповідання! Віримо, в єдності - наша сила, а Незалежність - в наших руках!    

З Днем незалежності, Україно!

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.