Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

Грецька операція 1937 року та розстріляні греки Києва

Грецька операція 1937 року та розстріляні греки Києва
Греки України пережили свого часу і переживають зараз непрості часи. Дуже важко усвідомити ті події, через які пройшли більшість грецьких сімей. Перед Вами матеріали: протокол і акт розстрілу 25 греків як громадян тодішнього Радянського Союзу так і громадян Грецької держави. Останніх в цьому списку навіть більше, їх 19 чоловік. І це ще більше підкреслює злочинність влади, яка знищувала як своїх громадян, так і іноземних. В чому ж була їх вина, коли наприкінці 1937 року їх всіх по списку заарештували, потім катували, вимагаючи зізнання що вони є всі шпіони, а потім всіх 26 чоловік було  приговорено до розстрілу?  В наказі, який був надісланий з Москви (Москва, площа Дзержинського,2) записано: "Негайно привести у виконання приговор відносно всіх 26 чоловік, засуджених до розстрілу. Справи на них та акти виконання приговорів вислати до Москви!". Москва не залишала ні на хвилину  в спокої Україну і українців незалежно від національності. І хто сьогодні дивиться в бік Москви - знайте , що сотні років до України біда приходила для всіх її мешканців незалежно від національності від Москви та Московії.
 І ось виконавці 25 лютого 1938 року вніч розстріляли всіх 26 греків в підвалах НКВС (сьогоднішній Жовтневий палац), тіла погрузили навалом на автомобілі, заштабілювали і під покров ночі вивезли до підготовлених ям-могил на так званну "спецділянку" в лісі під Києвом (сьогодні це Національний заповідник "Биківнянські могили". В цьому страшному лісі, де практично 20 років закопували жертв репресій лежать поряд і українці, і німці, і поляки, і греки, і росіяни, і євреї... Практично представники всіх національностей України. Лежать без могил, без пам"ятників, без прізвищ, імен. Дуже велику увагу приділили пам"яті загиблих, репресованих поляків польські державні і громадські організації. Було побудовано цілий меморіал, виведені на дошки пам"яті імена  всіх загиблих поляків. Щорічно їх могили відвідують представники уряду Польщі, політичні і громадські діячі, прості поляки, родичі загиблих. Родичі загиблих можуть сюди привести своїх дітей і онуків та показати місце, де поховані їх діди й прадіди. На жаль, цього не має у греків. Не має ні монумента, ні пам"ятника, ні таблички з іменами. 
Наша ГО "Союз греків України" та наші друзі Асоціація української діаспори в Греції "Українсько-грецька думка" починають роботу по пошуку в Греції рідних та близьких репресованих в 1938 році греків - громадян Грецької держави. Відгукніться всі - хто їх знав, хто може допомогти в розшуку, допомогти дізнатися правду. Ми готові об"єднати зусилля всіх зацікавлених сторін, допомогти рідним побачити місце останього притулку іх багатостраждальних та невинно убієнних членів їх сімей. Спільними зусиллями зможемо увіковічити місце поховання, написати їх імена та засторогу майбутнім поколінням від повторення в історії людства страшної трагедії комунізму та фашизму. Нижче наведені імена загиблих, закатованих греків в далекому 1938 році. Пройшло 80 років. Але по собі знаю, як онук репресованого грека, що всі рідні весь час пам"ятали за нього, цю біль несуть все своє життя і всі роки рани не загоюється. Давайте допоможемо через 80- років побачити  могили рідних і близьких людей. 
  Перший віце-президент ГО" Союз греків України"      професор Корецький М.,
  Голова " Асоціації української діаспори в Греції " Українсько-грецька думка"        Маслюк Г.
 
Список грецьких громадян, мешканців міста Києва незаконно убієнних слугами Сталінського режиму 25 лютого 1938 року
 
   1. Вердебес Дмитро Діонісович , 1889 року народження, народився о. Кофалонія.
   2. Варнідіс Анастасій Костянтинович, 1897 року народження, уродженець м. Пирей.
   3. Горесті Афанасій Епамінандович, 1879 року народження, ур.с. Буно-Імара ( Албанія).
   4. Діакос Георгій Єфимович, 1898 року народження, ур. о. Кос ( Італія).
   5. Казоглу Іван Димитрович, 1899 року народження, ур. м. Салоніки.
   6. Каракоста Леонід Михайлович , 1882 року народження, ур. м. Кондіс. 
   7. Карібо Георгій Дмитрович, 1901 року народження, ур. м. Лесбос. 
   8. Клеоматіс Фемодіс Іванович, 1885 року народження, ур. о. Палимнос ( італія).
   9. Колоєрас Епамінонд Павлович, 1886 року народження, ур. м. Афіни.
   10. Косміді Іосиф Даніапович, 1893 року народження, ур. м. Боржомі. 
   11. Колумбіс Діонісій Панайотович, 1878 року народження, ур. с.Ніфи, о. Кофолонія.
   12. Марангос Іван Харлампович, 1889 року народження, ур.м. Афіни.
   13. Мілон Микола Георгійович, 1893 року народження, ур. м. Афіни.
    14. Папломатопуло Костянтин Анастасійович, 1888 року народження, ур. м. Афіни,
    15. Пентакі Георгій Костянтинович, 1884 року народження, ур.м. Стерна.
    16. Петріді Ісаак Лазаревич, 1877 року народження, ур.м. Салоніки.
    17. Тамуріді Полікарп Миколайович, 1897 року народження, ур. м. Моджингерт ( Турція).
    18. Халаріс Іван Анагностович, 1894 року народження, м.Київ.
    19. Емірзіаді Георгій Димитрович, 1898 року народження, ур. м. Афін.
 
 Ще раз подивіться цей список, пройдіть по кожному прізвищу. Згадайте своїх рідних, близьких, знайомих. Віддамо їм останню шану та повагу. 

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.