Київське міське товариство греків ім. Костянтина Іпсіланті
Громадська організація «Союз греків України»

День пам'яті геноцида греків Малої Азії

День пам'яті геноцида греків Малої Азії

19 травня греки всього світу відзначають трагічну дату в своїй історії - День Пам"яті геноцида греків Малої Азії. В цей день сумують та оплакують своїх співвітчизників, що стали жертвами жорстокого знищення, яке влаштували турки-османи у 1916-1923 роках. У 1908 році до влади в Турції прийшла партія " младотурків" зі своїм гаслом " Турція - для турок ". І вже у вересні 1911 року відкрито обговорювалося питання про знищення етнічних меншин, в першу чергу вірмен і греків. Сьогодні мало хто знає про геноцид греків. Младотурецька революція ввела ідеологію фактично расистської доктрини, яка стала основою для тотального знищення христинянських народів. Сотні тисяч греків , які не одне сторіччя щасливо проживали на благодатних землях, були вигнані з рідних місць, по звірячому замучені та вбиті. Голод та холод, хвороби та смерть , роки поневірянь - все це випало на долю багатостраждального грецького народу. Події тих років по відношенню до греків підпадають під всі складові юридичної категорії " геноцид" - масове систематичне знищення мирного населення. Кількість вбитих та замучених офіційно вимірюється цифрою в 353 тисячі чоловік , що складає більше половини всього населення -греків до початку примусового переселення та вбивств. 
24 лютого 1994 року Грецький парламент одностайно прийняв рішення вважати 19 травня - Днем Пам"яті геноцида малоазійських греків турками. Слід за Грецією Геноцид визнали Парламенти Кіпра, Швеції, Вірменії, Нідерландів та Австрії. 19 травня 2009 року представниками грецької та вірменської діаспори Одеси на конференції 
"100 років невизнання Геноциду" було прийнято звернення на ім"я Президента України Ющенка В.А. про визнання геноциду вірмен та греків. На жаль, на державному рівні в Україні це питання по сьогоднішній день не узгоджено. Настав час об"єднати зусилля та підняти це питання на рівні міських, обласних рад, на рівні Верховної Ради України. 
Пам"ятаємо! Не забудемо!

Інші новини

  • ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ   ЗВЕРНЕННЯ  ПРЕЗИДЕНТА ГРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ  КАТЕРИНИ САКЕЛЛАРОПУЛУ З НАГОДИ РІЗДВЯНИХ ТА НОВОРІЧНИХ СВЯТ ДО ГРЕКІВ УКРАЇНИ
    Культура
    Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.
  • З Днем Української Державності!
    Культура
    Греки України вітають з Днем Української Державності! Ми - за Перемогу, за сильну Українську Державу, за майбутнє наших дітей у вільній, свободній, демократичній Україні! Від імені Президії ГО" Союз греків України" Корецький М.
  • Заява ГО "Союз греків України"
    Культура
    В контексте існуючої загрози воєнного вторгнення Росії, наша організація отримує чимало звернень у тому числі від мешканців Греції із запитаннями про ситуацію в Україні та становище представників нашої спільноти. Тож, в сьогоднішній ситуації хочемо висловити публічну позицію нашої організації. Греки України є невід'ємною складовою Української держави та Українського народу. Наші предки зробили свій неоцінимий вклад у розвиток її державотворчих процесів та демократичного курсу. Не випадковим є й те, що з українських земель, а саме зі створеної в Одесі організації «Філікі Етерія», фінансованої братами Зосимами з Ніжина та очоленої представниками сім'ї Іпсіланті з Києва, почалася незалежність Греції, 200 річчя якої ми відсвяткували в минулому році.